Gordelroos

Home PatiŽnten vertellen Pijnbestrijding Neuraaltherapie Orthoped. gen. Gordelroos Migraine Hoofdpijn Wintertenen Littekenklachten RSI klachten Werkwijze poli Kosten & vergoeding

 

                        Praktijk gespecialiseerd in gordelroosklachten.      

ďNa vijf jaar eindelijk verlost van de helse pijnen van mijn gordelroosĒ

Dokter Sondervan van Polikliniek Pijn Weg Amstelveen behandelt met succes gordelroos pijnklachten die al langer dan twee maanden bestaan, en die de huisarts of specialist moeilijk onder controle kan krijgen. Een van haar patiŽnten is de 83-jarige mevrouw P. Wetberg uit Amstelveen*. Na vijf jaar helse pijnen te hebben geleden door gordelroos, is zij nu eindelijk pijnvrij.

   Bel voor een afspraak naar 020 6454440 of mail via

 

Bovenstaande clip komt uit het RTL4 journaal, zie ook de volledige uitzending.

Gordelroos (Herpes Zoster) 

Wat is Gordelroos?

Gordelroos (medische term: Herpes Zoster) is een infectie van een zenuw door een virus. Dit virus is hetzelfde virus dat bij kinderen waterpokken veroorzaakt. Het virus duikt daarna onder in het lichaam en is niet meer zichtbaar. Het zit dan verborgen in de zenuwknopen en kan op latere leeftijd weer actief worden. Dit gebeurt meestal in de zenuwknoop van een van de romp of buikzenuwen.

Hoe ouder, hoe meer kans op gordelroos pijn. Lach niet, maar gordelroos is eigenlijk waterpokken op leeftijd.!!!! 

Gordelroos ontstaat plotseling. Er ontstaat jeuk of pijn in een huidstrook van een deel van het lichaam, bijvoorbeeld het gezicht, of de romp of een arm of been. Na enkele dagen zie je rode vlekjes en blaasjes op de huid. Soms een paar, maar ook wel vele tientallen.

Wat is de oorzaak van Gordelroos?

De oorzaak is niet goed bekend. Het is waarschijnlijk dat de algemene weerstand van de patiŽnt wat verminderd is, waardoor het virus weer actief kan worden en zich kan vermenigvuldigen. Daarom komt gordelroos vaker voor bij patiŽnten die behandeld worden met medicijnen, die de weerstand verminderen zoals patiŽnten met reuma of kanker. Daarnaast speelt leeftijd een rol: gordelroos komt vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De typische huidafwijkingen zijn voldoende voor het stellen van de diagnose. Dit wordt meestal door de huisarts gedaan. Een enkele keer zijn er geen blaasjes of huidafwijkingen gezien en dan is er meer onderzoek nodig om andere oorzaken van zenuwprikkeling uit te sluiten. Een bloedtest kan daarbij helpen, door aan te tonen dat het virus actief is of recent actief is geweest.

Er kunnen in een week na de eerste pijn of jeuk nieuwe blaasjes bij komen. De blaasjes zitten soms als een gordel om bijvoorbeeld de ene helft van de borstkas,daarom heet het gordelroos.

Waar heb je last van?

Gordelroos begint met pijn en soms met jeuk in een plek op de romp, vaak in de flank of op de rug. Omdat alle zenuwknopen mee kunnen doen kan het ook beginnen in een plek op het been, de arm en soms zelfs in het gezicht. Daarna ontstaat er roodheid, snel gevolgd door groepen van blaasjes die vervolgens openspringen en overgaan in korsten. Dan geneest de huidafwijking, maar blijft er vaak langdurig pijn aanwezig in een gordel of strook van de huid. Aanraken van het huidgebied is pijnlijk en onaangenaam; typisch is de branderige pijn die toeneemt bij wrijven. Zelfs de aanraking van kleding wordt soms niet verdragen. Bij enkele patiŽnten gaat de pijn niet meer over en blijft deze jaren bestaan. Een heel enkele keer ontstaat er en verlamming van de spieren, vooral bij gordelroos van arm of been.

De pijn bij gordelroos kan hevig zijn en je kunt je behoorlijk grieperig voelen en ook lichte koorts krijgen. Soms zie je bij gordelroos alleen jeuk en pijn, en geen rode vlekjes of blaasjes. Bij gordelroos in het gezicht kan het oog ook ontstoken raken. 

Gordelroos-pijn kan erg vervelende zijn!

Personen die gordelroospijn hebben omschrijven dat alsof de pijn "zeurend, brandend, kloppend, stekend en/of scherp" is. De ergste vorm van gordelroospijn is de zogenaamde allodynie, dat is aanrakingspijn, pijn die wordt veroorzaakt door lichte aanraking, bijvoorbeeld kleding of wind.

Gordelroos kan veel napijn geven.

Gordelroos geeft soms ook veel last en een heel lastige pijn als de blaasjes opgedroogd zijn. Deze pijn is stekend en brandend van karakter en is dus duidelijk een neuropathische pijn. Gordelroospijn is vaak behoorlijk heftig en kan tot een half jaar nadat de gordelroos verdwenen is aanhouden en soms nog langer!

Ook hebben sommige gordelroos-patiŽnten veel pijn, ondanks het voorgeschreven krijgen van allerlei goede pijnstillers. De gordelroospijn, of ook wel Ďpost-herpetische pijní genoemd, komt vaker voor bij oudere patiŽnten.

Het gaat bij gordelroos om een chronische zenuwpijn na een herinfectie met een virus, dat vele jaren in het lijf heeft gedommeld. Het waterpokken virus. Vooral na een afname van de kracht van het immuunsysteem flakkert de infectie door dat virus weer op.

De pijn wordt ook wel eens afgekort met P.H.N., Post Herpetische Pijn, omdat het virus een herpes virus is.

Pijn bij gordelroos is te behandelen!

De gordelroos pijn laat zich niet zo makkelijk behandelen. De infectie kan behandeld worden met bepaalde anti-virale middelen. Dit vermindert de kans op zenuwpijn wel, maar die kan toch nog wel ontstaan De pijn kan behandeld worden met anti-zenuwpijnmiddelen.

Een nieuwe ontwikkeling is de behandeling met huidpleisters die de pijnzenuwen uitschakelen. Verder is de neuraaltherapie, mits uitgeoefend door een speciaal opgeleide, titelvoerend register arts in de neuraaltherapie, een heel goede behandeloptie [zie hiervoor de AVIG-NVNR website]..

Je moet bij het behandelen van gordelroospijn niet te snel opgeven noch als patiŽnt noch, als behandelend dokter, want er zijn verschillende behandelopties, waarvan de neuraaltherapie bij 70% van de patiŽnten met post herpetische pijn klachten tot een nagenoeg pijnvrij resultaat leidt.

Zie ook patiŽnten vertellen.

 

"Na vijf jaar eindelijk verlost van de helse pijnen van mijn gordelroos"

Dokter Sondervan van Polikliniek Pijn Weg Amstelveen behandelt en bestrijdt pijnklachten die al langer dan twee maanden bestaan, en die de huisarts of specialist moeilijk onder controle kan krijgen. Een van haar patiŽnten is de 83-jarige mevrouw P. Wetberg uit Amstelveen*. Na vijf jaar helse pijnen te hebben geleden door gordelroos, is zij nu eindelijk pijnvrij.

"Ik voel me als herboren, en dat op mijn 83ste levensjaar!Ē, lacht mevrouw Wetberg. Vijf jaar geleden kreeg ze voor het eerst last van gordelroos. ďIk had ontzettende pijn. Het voelde alsof ik elke dag in brand stond. Het enige wat mijn pijn verlichtte, was onder een koude douche staan. Hoe kouder de douche, hoe heerlijker. Maar daarna kwam de pijn net zo hard weer terug.Ē

Ze bracht regelmatig een bezoek aan haar huisarts, maar veel verder dan insmeren met crŤme kwam het niet. "Ik heb er vijf jaar lang mee aangemodderd, want ik wist niet wat ik er mee aanmoest. Tot mijn zus me wees op dokter Sondervan. Ze had een artikel over haar polikliniek en haar bijzondere werkwijze (neuraaltherapie) gelezen.Ē

Mevrouw P. Wetberg besloot in november 2010 de stoute schoenen aan te trekken en nam contact op met de polikliniek. ďTijdens mijn eerste behandeling gaf dokter Sondervan kleine injecties in de zenuwbanen in mijn rug. Gordelroos ontstaat namelijk in de zenuwen. De pijn trok direct weg, ik voelde me na het eerste bezoek al heerlijk.Ē

Zoals het er nu naar uitziet, is de 83-jarige Amstelveense eind februari uitbehandeld. ,,Momenteel zijn we bezig met de laatste fase, waarbij ik om de dag een capsule inneem. Daarna hoop ik pijnvrij te blijven, ik heb er het volste vertrouwen in. De werkwijze van dokter Sondervan is een openbaring voor me geweest. Na vijf jaar medicatie van de huisarts ben ik nu van de hel in de hemel gekomenĒ, vertelt ze enthousiast. ďIk ben enorm blij dat ik deze stap heb genomen en niet door ben blijven modderen met de crŤmes van de huisarts.Ē

Mevrouw P. Wetberg gaat altijd met plezier naar de polikliniek. "Ik heb zeer prettig contact met dokter Sondervan, ze weet me altijd gerust te stellen. Iedereen die last heeft van pijn, kan ik aanraden om contact met haar op te nemen. Twijfel niet, dat is zonde van de tijd en pijn. Na vijf jaar lang dag in dag uit pijn te hebben gehad, ben ik nu eindelijk pijnvrij. Ik sta er nog dagelijks versteld van wat dokter Sondervan met haar therapie heeft weten te bereiken. Ik kan eigenlijk wel een gat in de lucht springen, maar misschien kan ik dat Ė gezien mijn leeftijd Ė beter niet doenĒ, lacht ze.

* De namen van de patiŽnten zijn verzonnen maar de ervaringen berusten op de werkelijkheid.

  

Disclaimer
 
 © Copyright dr Sondervan, 2008-2024                  page last update: 10 jan 2019