Lage Rugpijn

Home Up Lage Rugpijn SI-klachten Reden consult Indicaties Vragen lage rugpijn

 

 

Lage rugpijn: rug en maatschappij

 

Het voorkomen van lage rugpijn is in 10 jaar tijd verdrievoudigd.Maar eigenlijk wordt er niet zoveel over gesproken. Misschien is lage rugpijn zo banaal  geworden dat het er bij is gaan horen.

 

Wat is lage rugpijn?

 

Lage rugpijn is letterlijk pijn aan het lumbale, dus het laagste segment, van de wervelkolom. De pijn kan zich situeren in meerdere structuren: de tussenwervelschijven, de ligamenten (dat zijn de bandjes), de spieren en de zenuwwortels. De pijn kan acuut zijn (we spreken dan van spit of lumbago) of chronisch en is soms echt invaliderend.

 

De oorzaken

Er zijn talrijke oorzaken, maar bij lage rugpijn zijn er twee basisprincipes. De pijn is te wijten aan een verstoring van het evenwicht

Lage rugpijn is dus het gevolg van een beweging die in een slechte positie wordt uitgevoerd.

De andere belangrijke oorzaak is een letsel van een tussenwervelschijf, waarbij de zachte kern van de tussenwervelschijf uitpuilt en op een zenuwwortel drukt.

De behandeling

De behandeling bestaat  bij dokter Sondervan, na een uitgebreid onderzoek ,meestal uit een combinatie van semi-orthopedische geneeskunde, met neuraaltherapie, indien nodig aangevuld met medicamenten. Voorts krijgt u een boekje mee met een uitgebreid scala aan adviezen en oefeningen, die goed zijn voor de lage rug.

Een eerste controleafspraak wordt meestal pas gemaakt na twee weken.

Dan kan gekeken worden na de behandelingsresultaten, en kunnen adviezen worden aangepast aan de situatie van dat moment.

 

 

  

Disclaimer
 
  Copyright dr Sondervan, 2008-2022                  page last update: 10 aug 2015