Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen. Het kan overigens ook ontstaan zonder dat je ooit zwanger bent geweest. De oorzaak is dan vaak een ongeval of de overgang.

 

De verslapping van de bekkenbanden gaat meestal zonder klachten. Zowel tijdens de zwangerschap als in de overgang. Een deel van de vrouwen krijgen hooguit wat last van de onderrug. Bij sommige vrouwen zorgt de bandenverslapping voor veel pijn, en moeite met bewegen. Deze combinatie van pijn en bewegingproblemen noemen we 'bekkeninstabiliteit'. 


Klachten van bekkeninstabiliteit kunnen zijn dat de vrouw vooral pijn krijgt bij het schaambeen en in de onderrug (tussen heiligbeen en darmbeenderen). Vooral bij plotselinge bewegingen treedt pijn op en bij het langer volhouden van bepaalde houdingen of bewegingen. Verraderlijk is het als de pijn pas enige tijd na de handeling optreedt. Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.


Een echte oorzaak van bekkeninstabiliteit is niet bekend. Waarschijnlijk speelt mee dat de dames  tegenwoordig een drukker leven leiden dan vroeger: baan, huishouden en gezin.


De oorzaak van bekkeninstabiliteit is helaas nog onbekend, maar gelukkig wordt steeds meer ontdekt hoe het goed behandeld kan worden  Bij het herstel biedt semi-orthopedische geneeskunde, zoals dokter Sondervan die toepast, vaak uitkomst.

Als je last hebt van bekkeninstabiliteit, kan ook je nachtrust daar onder lijden.

 

Welke klachten kunnen er zijn bij bekkeninstabiliteit?

top

Pijnklachten

  • Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede.
  • Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.
  • Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug). De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraai- en in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.

Een van de kenmerken van bekkenpijn is 'startpijn': pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel.
terug

Sneller moe worden

Pijn en vermoeidheid gaan bij bekkenklachten meestal hand in hand. De vermoeidheid treedt het snelst op als men op één plek blijft staan en bij slenteren. Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. Fietsen is vaak beter vol te houden dan wandelen. Dit geldt niet voor iedereen; de ernst van de klachten speelt hierbij een rol. Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen is vaak onplezierig.
terug

Langzamer herstellen van vermoeidheid en pijn

Na een vermoeiende dag heeft iedereen wel eens een dagje nodig om weer de oude te worden. Je gaat een keer vroeg naar bed en dat is het dan. Bij vrouwen met klachten van bekkeninstabiliteit ligt dat veel extremer: een uurtje winkelen is soms al voldoende om de volgende dag meer pijn en vermoeidheid te hebben dan gewoonlijk.  
terug

Welke klachten horen niet bij de typische bekkenpijn?

Pijn uitsluitend in de onderbuik of uitsluitend aan de zijkant van de heupen heeft meestal een andere oorzaak en is geen bekkenpijn of instabiliteit.
terug

 

  

Disclaimer
 
 © Copyright dr Sondervan, 2008-2024                  page last update: 10 aug 2015